Passikuva

Sähköinen passikuva kelpaa

– Suomessa myönnettäviin passeihin (mukaan lukien väliaikaiset passit ja merimiespassi)

– henkilökortteihin (ei väliaikainen henkilökortti)

– järjestyksenvalvojakortteihin

– vartijakortteihin (mukaan lukien väliaikainen vartijakortti)

– turvasuojaajakortteihin

– aseenkäsittelylupiin.

Sähköinen passikuva

Sähköiseen viranomaishakemukseen pitää liittää viralliset vaatimukset täyttävä kuva. Sähköinen passikuva lähetetään KuvaLeipomosta suoraan poliisin lupajärjestelmään. Kun kuvasi on lähetetty lupajärjestelmään, saat viestin matkapuhelimeesi tai sähköpostiisi. Tämän jälkeen kuva on välittömästi käytettävissä kaikissa Suomen poliisin lupapalvelupisteissä kuuden kuukauden ajan. Kuvatunnuksen ja henkilötietojen avulla lupayksikön virkailija löytää kuvasi palvelimelta. Sinun ei tarvitse itse toimittaa kuvaa lupapalvelutoimistoon. Silloinkin, kun asioiminen poliisin lupapalvelutoimistossa on välttämätöntä (biotunnisteiden antaminen, alaikäisyys, nimenvaihtuminen yms.) kuvan toimittaminen sähköisesti nopeuttaa asiointiasi.

Paperinen ajokorttikuva

Ajokorttiin vaaditaan edelleen paperikuvat. Kerrothan, jos haluat kuvat ajokorttiin tarkoituksenmukaisten kuvien saamiseksi.

Viisumikuva

Ota ystävällisesti mukaasi matkustusmaasi ohje viisumikuvan vaatimuksista.

Takuu

Jos kuvaasi ei jostain syystä hyväksyttäisi, teemme sinulle uuden kuvan veloituksetta.

Henkilökuvat passi- ym. kuvauksen yhteydessä

Samalla voimme kuvata haluamallasi tyylillä rennomman henkilökuvan, jota voit käyttää opiskelija- ja ammattikorteissa, profiilikuvana verkossa, työhakemuksissa ym. tarkoituksessa.

Hinnasto

Sähköinen passikuva: 20 € ( kolmelle tai useammalle samalla kertaa 18 €/henkilö)  

Paperinen ajokorttikuva: 25 € (kuuden kuvan paperituloste)

Viisumikuva:

20 € (sähköisenä sähköpostiin)

25 € (noin neljän kuvan paperituloste)

26 € (sähköisenä ja paperitulosteena)

Lisäksi

Henkilökuva edellisten yhteydessä:

+ 15 € (sähköisenä sähköpostiin)

+ 22 € (kuuden kuvan passikuvakoon paperituloste)

+ 25 € (sähköisenä ja paperitulosteena)

Passi- ja henkilökorttikuvat, ajokorttikuvat ynnä muut vastaavat: maksu käteisellä tai pankkikortilla ilman toimitus- tai laskutuslisää. Hinnat sis. alv 24%.

Usein kysyttyä

1. Pitääkö passikuvaan varata aika?

Ei tarvitse, mutta soittamalla varmistat, että olen studiolla eikä minulla ole meneillään muita pidempikestoisia kuvauksia.

2. Pääseekö studiolle rollaattorilla, pyörätuolilla tai muuten ”huonojalkaisena”?

Studioni on katutasossa. Studiolle on hyvin loiva ramppi ja muutama matala rappu ja kynnys. Tulen myös mielelläni kuvaamaan teille sopivaan paikkaan. 

3. Otatteko passikuvia myös vauvoista?

Totta kai.

4. Minkä värisenä kuvat otetaan?

Kuvat kuvataan värillisinä, vaikka ne lopputuotteessa ovatkin mustavalkoisia. Sirulla virkailijalle näkyvä kuva on kuitenkin värillinen.

5. Tarvitsen kuvan Amerikan viisumiin ja sen koko on 5 x 5 cm. Onnistuuko?

Kyllä, silloin kuvia vain mahtuu paperille muutama vähemmän.

6. Pitääkö silmälasit olla kuvassa?

Nykyinen sääntö määrää, että lasit eivät saa olla tummennetut, heijastaa tai peittää. Koska lasien peittävyyden määritteleminen on hankalaa, on parempi, että lasit eivät ole kuvassa. Näin vältytään turhalta juoksemiselta passitoimistossa. Kuva ilman silmälaseja käy myös ajokorttiin, vaikka laseja olisi pakko käyttää. Näkemistä ei todisteta silmälaseilla.

7. Pitääkö nenäkorut ym. vastaavat ottaa pois?

Ei, mutta hiukset, huivit ym. eivät saa peittää edes osia kasvoista.

8. Miksi minulta kyseltiin nimeä ja puhelinnumeroa passikuvassa?

Nimi- ja puhelintietojen kera lähtevä kuva löytää varmemmin oikean määränpään ja helpottaa virkailijaa kuvan löytämisessä. Huom! Tietojen antamisesta voi halutessaan kieltäytyä.

9. Tein passihakemukseni verkossa. Täytyykö minun silti käydä poliisin lupapalvelupisteessä, ennen kuin passi voidaan myöntää?

Käyntiä ei aina tarvita. Poliisin asiointipalvelu kertoo sinulle, vaatiiko sinun hakemuksesi käynnin. Jos sinulle on myönnetty enintään kuusi vuotta sitten passi, jota varten sinulta otettiin sormenjäljet ja digitaalinen nimikirjoitus, ja nimesi on edelleen sama kuin silloin, voit todennäköisesti tehdä hakemuksesi ilman käyntiä. Hakijasta täytyy myös olla kuva poliisin valokuvapalvelimella. Jos esimerkiksi passihakemus on puutteellinen tai kuva ei täyttäisi laatuvaatimuksia, saat yleensä täydennyspyynnön sähköisesti. Lupavirkailija voi poikkeustapauksissa kutsua sinut myös poliisin lupapalvelupisteeseen, jos hakemuksen viimeistely sitä vaatii. Henkilökorttihakemus ja merimiespassihakemus vaativat aina käynnin poliisin lupapalvelupisteessä. Katso tarkemmat ohjeet poliisin sivuilta: https://www.poliisi.fi/passi.

10. Kannattaako minun tehdä hakemus verkossa, jos kuitenkin joudun tulemaan poliisiasemalle viimeistelemään sen?

Jos hakemus on tehty verkossa, tiskillä asiointiin kuluu tavallista vähemmän aikaa ja hakemus on hieman edullisempi hinnaltaan.

11. Kuinka nopeasti verkossa tekemäni hakemus käsitellään?

Katso ajantasaiset tiedot erilaisten passien toimittamisesta poliisin sivuilta: https://www.poliisi.fi/passi/passin_toimitus 

12. Miten huoltajan suostumus huollettavan passi- tai henkilökorttihakemukseen annetaan verkossa?

Lue alaikäisen passihakemuksesta poliisin sivuilta: https://www.poliisi.fi/passi/lisatietoja_passin_hakemisesta

13. Miten passikuva liitetään verkossa tehtyyn hakemukseen?

Hakemukseen on liitettävä enintään 6 kuukautta vanha passikuva sähköisessä muodossa. Käy ensin valokuvaamossa, joka lähettää kuvasi sähköisesti suoraan poliisille.

Kuvan toimittamiseen käytetään Lupahallinnon valokuvapalvelinta, jota käyttävistä valokuvaamoista on luettelo osoitteessa https://www.lupakuvienvastaanotto.fi/kuvaamoluettelo. Syötä hakemukseesi kuvasi yksilöllinen kuvatunnus, jonka sait kuvaamolta. Kuvaa ei voi liittää hakemukseen liitetiedostona. Paperikuvaa voi käyttää, mutta sen liittäminen hakemukseen vaatii käynnin lupapalvelupisteessä.

14. Voinko syöttää kuvani itse Lupahallinnon valokuvapalvelimelle?

Myös yksityishenkilö voi kirjautua Lupahallinnon valokuvapalvelimelle ja syöttää sinne kuvansa, mutta palvelu on tarkoitettu ammattilaisille. Passikuvien laatuvaatimukset ovat hyvin tiukat, ja kuvan laatu arvioidaan vasta, kun hakemus käsitellään. Palvelimelle syötetyille kuville ei ole ennakkotarkastusta, joten turhien käyntien välttämiseksi on hyvä varmistaa, että hakemukseen liitetty kuva täyttää vaatimukset.